Győri Atlétikai Club Győr város Magyar Antidopping csoport

Klubhírek | Tenisz

A magyar férfitenisz több fiatal, de már a felnőttek között is bizonyított játékosának egyengeti karrierjét Somogyi Zsolt, a Somogyi Elektronic-GYAC szuperligás csapat kapitánya. A sikeres győri üzletember nem szereti, ha menedzserként említik, hiszen igazi baráti kapcsolat fűzi támogatottjaihoz. Valkusz Máté, Marozsán Fábián és Fajta Péter esetében egyaránt fontosnak tartja, hogy összetartó csapat álljon mögöttük. A győri teniszezőkről Gy. Szabó Csilla (tenisz-palya.hu/MTSZ) írt cikket. 

Összetartó csapatot alkotnak a győri teniszezők

A Somogyi Elektronic-GYAC férfi szuperligás csapata 2021-ben megvédte bajnoki címét. Az együttes kapitánya, Somogyi Zsolt azonban nemcsak az újabb győzelem miatt tekinthet vissza elégedetten az esztendőre, de azért is, mert az együttes gerincét alkotó fiatalok a felnőtt nemzetközi mezőnyben is letették névjegyüket. Valkusz Máté összesen négy ITF-tornát nyert, két tizenötezer- és két huszonötezer dollár összdíjazásút, Marozsán Fábián három tizenötezrest, november végén pedig a 19 esztendős Fajta Péter is diadalmasan emelhette magasba karrierje első felnőtt ITF-serlegét.

Akik kicsit is ismerik a győrieket, jól tudják, kapitány és játékosai között sokkal szorosabb és barátibb a kapcsolat, mint általában egy a szuper liga idejére verbuválódó csapat tagjai között. A helyi üzletember ugyanis egyfajta mentorként is segíti a fiatalokat, akik nemcsak a teniszpályán, de azon kívül is bátran fordulhatnak hozzá segítségért. Éppen ezért nem is szereti a menedzser szót használni, amikor a szerepköréről és az idei sikerekről kérdezzük.

− Köztünk nincs írásos szerződés, papír nélkül is pontosan tudjuk, hogy számíthatunk egymásra – jelenti ki határozottan Somogyi Zsolt. – Én rájuk a csapatban, ők pedig rám, az élet valamennyi területén. Hozzám tényleg bármilyen problémával fordulhatnak, akár jogi támogatásra, akár pénzügyi tanácsokra, vagy egy hirtelen szponzori segítségre van szükségük. De a fontosabb meccsek előtt is gyakran felhívnak külföldről, ha éppen lelki támogatásra vágynak. S bár fiatal koromban a tanulást választottam, majd az üzleti életet és a családi vállalkozásunk irányítását, azért a tenisz maradt nekem az örök szerelem. Másképp nem is csinálnám, hiszen a cégünk számára azért tudnék jövedelmezőbb támogatási fajtákat is találni. De ebben a kapcsolatban nem az anyagi, sokkal inkább az emberi megtérülést keressük. Utóbbira pedig nem lehet panasz, hiszen ezek a srácok nagyszerű sportolók, akik előtt fantasztikus jövő áll. S ha mi csak egy kicsit is hozzá tudunk tenni a sikereikhez, akkor már elégedettek lehetünk.

Somogyi Zsolt nem titkolja, hogy neki is nagy élmény a fiatalokkal együtt töltött idő. Körükben ismét huszonévesnek érzi magát a pályán, s azon kívül is. Arra ugyanis mindig kényesen ügyel, hogy ne csak a meccsek és a csapatbajnokság előtti közvetlen felkészülés idején találkozzanak, hanem évközben is, amikor csak idejük engedi. Utóbbi lehet egy közös meccsnézés, vagy egy ebéd, bármi, ami a köztük lévő baráti kapcsolatot tovább erősíti.

− A nemzetközi élvonalba törekvő fiatalok számára nagyon fontos, hogy legyen egy csapat körülöttük – beszél a sportág speciális menedzselési igényeiről a Somogyi Elektronic-GYAC kapitánya – Az első kört alkotja a család, a másodikat a szövetség, a következőt pedig az edzők és a segítő szakemberek. Mindenki a saját területéért felel, de kell valaki, aki mindezt átlátja és összehangolja. Nagy céget vezetek, folyamatokban és rendszerekben gondolkodom, ezért tudok hatékonyan segíteni a fiúk problémáinak megoldásában, a különböző szintek összehangolásában. A versenynaptárjukat ugyan nem én állítom össze, és a tenyeresüket sem én fogom kijavítani, hiszen erre az MTSZ olyan kiváló szakemberei állnak mellettük, mint Palágyi Miklós és Noszály Sándor, de minden másban számíthatnak rám. Szerencsére ezt ők is tudják, és kifejezetten jól esik, sőt a bizalom maximális jelének tartom, amikor az éjszaka kellős közepén hív fel valamelyikük, hogy segítsek egy fontos döntés meghozatalában.

Pedig Somogyi Zsolt sem időmilliomos, hiszen az általa vezetett családi vállalkozás, a Somogyi Elektronic Kft. az elmúlt öt évben megháromszorozta a forgalmát, s folyamatosan az ötven legsikeresebb magyar középvállalkozás között jegyzik. A válság- és változás-menedzselésre specializálódott közgazdász tehát pontosan tudja, melyik út vezet a sikerhez, s az üzleti életben szerzett tapasztalatait Valkuszék orientálásában is remekül tudja kamatoztatni. S mivel kamasz korában maga is profi teniszkarrierről álmodott a fiatal játékosok lehetőségeit sohasem a szigorú befektető szemével nézi.

− Pontosan tudom, hogy adott esetben milyen látszólag apróságnak tűnő dolgokon múlhat egy sportolói pályafutás. Nekem nem sikerült, cserébe viszont sikeres üzletember lettem, s így lehetőségem van arra, hogy az ő életük másképp alakuljon. Egy Valkusz Máté, egy Marozsán Fábián, vagy egy Fajta Péter jövője nem múlhat apróságokon – véli Somogyi Zsolt, akire az új esztendőben éppúgy számíthatnak majd pártfogoltjai, ahogy azt az óévben tehették.

Partnerek

A Győri Atlétikai Club kiemelt partnerei és főbb támogatói.