Győri Atlétikai Club Győr város Magyar Antidopping csoport

Győr város

Városunkban, ahogy másutt a világon, nem csak az ép sportolók visznek véghez néha emberfeletti teljesítményeket, érnek el kimagasló eredményeket, hanem a fogyatékkel élők is. Rájuk legalább annyira büszkék a győriek, mint például az olimpikonokra.

Győrben egyre nagyobb figyelmet kap a parasport

A Magyar Parasport Napját 2018 óta minden évben február 22-én ünnepeljük, a dátum választása szimbolikus, hiszen ezen a napon, 1970. február 22-èn alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, a Mozgásjavító Intézmény falai között. A klub a névválasztásával a legendás vízilabdázó és úszó előtt tisztelgett, aki lábamputáltként az épek között lett olimpiai bajnok 1932-ben és ’36-ban. A hazai parasport életben Győr eddig is meghatározó szerepet játszott, jövőben pedig további előrelépés várható.

Városunkban, ahogy másutt a világon, nem csak az ép sportolók visznek véghez néha emberfeletti teljesítményeket, érnek el kimagasló eredményeket, hanem a fogyatékkel élők is. Rájuk legalább annyira büszkék a győriek, mint például az olimpikonokra.

Dézsi Csaba András professzor, a város polgármestere elmondta, a parasporttal kapcsolatban gyors és egyértelmű előrelépést vár a szakemberektől. Minden itt élő embernek éreznie kell azt, hogy Győr sportváros, ebbe természetszerűleg beletartozik a fogyatékkal élők sportja is. Győr életében a parasport a napi munkában és a rendezvényeinknek is szerves része lesz.

Az elmúlt évekből Tomi Rocky, azaz Patkás Tamás az egyetlen magyar nyíltvizi paraúszó neve lehet sokaknak ismerős. Tamás egy balesetben mindkét lábát elveszítette, később mozgáskorlátozottként úszóversenyeken indult, többször átúszta a Balatont. Horvátországi küzdelme az emberfeletti kategóriába tartozik: a porecsi úszófesztiválon, hullámok között 5000 métert küzdött le, összesen 5 óra 4 perc alatt.

A városnak a tokiói paralimpiára esélyes evezőse is van, a GYAC, vagyis a Győri Atlétikai Club színeiben induló Pető Zsolt személyében. A 39 éves sportoló többszörös világ-, és Európa-bajnok ergométeren, de síkvizen is kiváló eredményei vannak. Őt és klubedzőjét, Nagy Gábort néhány napja az előző év legjobbjának választották a paraevezősök, és mestereik között. A Magyar Parasport Napján ők ketten egy általános iskolában jártak, ahol a diákok nekik köszönhetően kipróbálhatták az evezős ergométerezést paraevezős székből.

Talán kevesebben tudják, de a rendkívül sikeres magyar para-asztalitenisz válogatott is otthonának tekinti Győrt. A csapat, több paralimpiai bajnokkal, érmessel a Club Arénában készül a válogatott viadalokra, a győri szövetségi kapitány Vígh Zsolt vezetésével, így állandó vendég a modern létesítményben Szvitacs Alexa, Major Endre és Pálos Péter is, akikről biztosan hallunk majd a tokiói paralimpián is. A válogatottnak jelenleg három kvótája van az ötkarikás játékokra.
Farkas Attila

Teniszben is a parasport egyik fellegvára Győr, pontosabban az Olimpiai Sportpark. Amellett, hogy a GYAC-ban is több para-teniszező edz rendszeresen, és ér el sikereket, rangos hazai és nemzetközi tornáknak ad otthont az OSP kilenc teniszpályája. A győriek közül Farkas Attila talán a legismertebb, akinek felkészülését Berecz András segíti.

Győrben kijelölt útja van a parasport fejlődésének, amire jó példa, hogy a közeljövőben saját, különálló szakosztállyal bővül a Győri Atlétikai Club, ahol a lehető legjobb körülmények között edzhetnek, versenyezhetnek a fogyatékkal élők.

Petrov Ivántól, sportért felelős polgármesteri biztostól megtudtuk a Magyar Paralimpia Bizottság elnöke, Szabó László több szálon is szorosabbra szeretné fűzni Győrrel a kapcsolatot, ennek első lépése, hogy a Győri Atlétikai Club (GYAC) Simon Csaba elnök vezetésével megalakítja a parasport szakosztályt.

Az integrált képzés fejleszti a társadalmi érzékenységet és sportszakmailag is ez a legcélravezetőbb. A Magyar Parasport Napja programsorozatnak és a Lélekmozgatónak több száz iskola, több tízezer diák, több ezer tanár és több tucatnyi önkormányzat az aktív szereplője. Köztük van Győr is.

Az idei Lélekmozgató program egyik újdonsága, hogy a rendhagyó osztályfőnöki órákhoz, érzékenyítő beszélgetésekhez ajánlott dokumentumfilmek mellett parasportolókról szóló videókat is elérhetővé tettek a szervezők.

A testnevelés órákon az előző években ajánlott kilencféle parasportág – bocsa, csörgőlabda, floorball, kerekesszékes kosárlabda, padlóhoki, parafekvenyomás, ülőröplabda, vakfoci, vakfutás segítővel – mellett, idén két új inkluzív sportág: a baskin és tchoukball is bekerült a programba, valamint a rendezvényeken megjelennek a para-teqball szakágak is.

Az idei esemény két nagykövete Gurisatti Gréta, válogatott vízilabdázó és édesapja Gurisatti Gyula, aki világbajnok búvárúszóból lett egy baleset után paralimpikon sportlövő. Utóbbi elárulta: nagyon megtisztelőnek tartották a felkérést, és egy pillanatig sem gondolkodtak, hogy elvállalják-e.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kiemelten fontosnak tartja a fogyatékkal élők sportját, ezt az is bizonyítja, hogy a magyar parasport támogatása idén a duplájára nőtt a tavalyihoz képest.

Partnerek

A Győri Atlétikai Club kiemelt partnerei és főbb támogatói.