Győri Atlétikai Club Győr város Magyar Antidopping csoport

Győr város | Torna

Eddig a kontinensbajnokságok voltak a legrangosabb nemzetközi versenyek a junior tornászok számára. Idén viszont történelmi változás következett: magyar kezdeményezésre világbajnokságot rendeztek a korosztálynak, az első házigazda Győr volt.

A jövő olimpikonjai versenyeztek Győrben

„Óriási világverseny volt. Ezek a fiatalok nagyot küzdöttek. Helyenként láttam olyan gyakorlatokat, amelyek a felnőtt mezőnyben is megállták volna a helyüket. A szakmai szempontból rangos versenyhez ráadásul nagyon jó rendezés, és fantasztikus atmoszféra társult ” – mindezt Steve Butcher, a Nemzetközi Torna Szövetség sportigazgatója nyilatkozta az első junior vb-ről. Az esemény sportörténeti jelentőségű volt, hiszen ennek a korosztálynak először rendeztek világbajnokásgot, mégpedig margyar kezdeményezésre. Győrben 63 ország sporotlói álltak a szerekhez a lányoknál 14–15, a fiúk mezőnyében 16–17 éves tornászok szerepeltek. rendeztek mindkpét nemnek csapatversenyt, a selejtezők alapján hirdetnek összetett győztest, majd szombat-vasárnap következtek a szerenkénti finálék a szokott felosztásban, öt az első, öt a második

napon. A világbajnokság idejére a tornászok beköltöznek az nagy győri sportcsarnokokba, hiszen az Audi Arénában versenyeztek, a bemelegítésre Magvassy csarnok szolgált, edzésre pedig az Olimpiai Sportparkot vehették birtokba.
A Nemzet Sportolója címmel kitüntetett ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes csütörtökön látogatott ki a vb helyszínére. „Alaposan megváltozott és felgyorsult ez a sportág is, jó látni ezt a sok tehetséges fiatalt. Bízom benne, hogy sokuk sportolói karrierje igazából csak most kezdődik.” – mondta a 98 éves olimpiai bajnok.
„Nem tudok elfogulatlanul beszélni erről a sportágról, hiszen én is tornász voltam. Nagyon örülök, hogy Győr adhatott otthont az első junior torna-világbajnokságnak. Úgy gondolom, hogy remek versenyt rendeztünk, és mindenki számára emlékezetes marad ez a sporttörténelmi vb.” – összegzett Borkai Zsolt, Győr polgármestere, aki versenyzőként olimpiai bajnoki címet szerzett az 1988-as olimpián.
A magyar színeket a fiúknál Balázs Krisztián, Dobrovitz Ádám és Bátori Szabolcs képviselte, a tartalék Kovács Márton volt. A lányoknál Makovits Mirtill, Szujó Hanna és

Szilágyi Nikolett indult a vb-n, míg tartalékként Szmirnov Anna volt még tagja a keretnek. A legnagyobb sikert az ifjúsági olimpia bajnok Balázs Krisztián érte el. A

Ferencváros 17 éves tehetsége két szeren is fináléba kerül. Korláton ötödik helyen végzett, míg nyujtón bronzérmet szerzett.
„Nagyon örülök az éremnek, szuper volt a világbajnokság közege, sajnálom, hogy vége lett. Amikor leugrottam a nyújtóról, és meghallottam a közönség üdvrivalgását, azt éreztem, meglesz a dobogó. Ez a hangulat, ami az arénában volt, ez leírhatatlan. Azért is szerettem volna érmes lenni, mert ezt szántam meglepetés-ajándéknak edzőmnek, Nagy Zoltánnak, aki születésnapját ünnepelte.” - nyilatkozta a döntő után Balázs Krisztián.

 Partnerek

A Győri Atlétikai Club kiemelt partnerei és főbb támogatói.